Krásný den přeji! O polentě jste už určitě někdy slyšeli. Z této kukuřičné kaše se dají připravit nejen slané, ale i sladké pokrmy - např...

Rybízový koláč z polenty

7/21/2016 Káťa Zářecká 4 Comments

Krásný den přeji!
O polentě jste už určitě někdy slyšeli. Z této kukuřičné kaše se dají připravit nejen slané, ale i sladké pokrmy - např. tento rybízový koláč. Polenta je bohatá na bílkoviny a vlákninu, která nám dodává pocit sytosti a podporuje správnou činnost trávicí soustavy. Dále obsahuje mnoho minerálů (železo, hořčík, mangan, zinek, selen) a vitamíny skupiny B.


Ingredience na 1 menší koláč (forma cca 25x25 cm):

100 g polenty + mléko a voda (v poměru 1:1)
1 vejce
250 g odtučněného tvarohu
50 g ovesné mouky
20 g vanilkového pudingu v prášku
1/2 ČL skořice
1/2 ČL kypřícího prášku
sladidlo (Flavdrops, med, datlový sirup..)

rybíz
třtinový cukr


Postup:

Nejprve uvaříme polentu v mléce a ve vodě (vaříme do změknutí, dle potřeby přiléváme tekutinu). Polentu necháme vychladnout a poté ji smícháme s vejcem, tvarohem, ovesnou moukou, pudingovým práškem, skořicí a práškem do pečiva. Osladíme dle chuti a těsto nalijeme do formy (silikonové/vymazané a vysypané/vyložené pečícím papírem). Rybíz promícháme s třtinovým cukrem a rozprostřeme na těsto. Pečeme cca 30 min v rozehřáté troubě na 180°.

Dobrou chuť!



4 komentáře:

  1. Vyzerá to nádherne; tvaroh milujem a ríbezle mi zas pripomínajú detstvo :) Určite raz vyskúšam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Doufám, že si taky tak pochutnáš :)

      Vymazat
  2. Vypadá fakt suprově :) Polentu znám spíše naslano, ale ...někdy je třeba změnit přístup :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Já zase nezkoušela polentu na slaný způsob.. zatím :)

      Vymazat